top of page
  • PAGE Malaysia

PENDEKATAN BUKAN-DLP OLEH KPM: SATU BEBANAN LAGI BAGI IBU BAPAKami menulis untuk menyatakan kebimbangan dan kekecewaan kami yang mendalam mengenai pendekatan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) terhadap pendidikan, yang telah membuat kami sebagai ibu bapa berasa keliru dan kecewa. Peristiwa terkini berkaitan Program Bahasa Dwibahasa (DLP) dalam subjek STEM di sekolah-sekolah seperti SK Convent (1) Bukit Nanas dan SK Bukit Damansara hanyalah sebahagian daripada masalah yang lebih besar. Nampaknya, strategi pendidikan "7 TERAS" yang diwartakan oleh MOE sedang meluas kepada beberapa sekolah lain, dan kami terjebak dalam perjuangan yang meletihkan demi masa depan anak-anak kami.


Keputusan MOE untuk memisahkan kelas DLP dan bukan DLP berdasarkan penguasaan Bahasa Malaysia telah membuat kami merasa kehairanan. Sungguh membingungkan bagaimana kemahiran bahasa boleh menjadi penentu utama haluan akademik seorang kanak-kanak. Tiba-tiba, penguasaan Bahasa Malaysia telah menjadi kunci ajaib kejayaan di abad ke-21. Siapa sangka?


Ketidakpastian dan kebimbangan yang timbul daripada pendekatan "inklusif" ini sangat menakutkan. Sebagai ibu bapa, kami hanya mahu yang terbaik untuk anak-anak kami, dan ketidakjelasan ini hanya menambah tekanan yang tidak perlu dalam perjalanan yang sudah mencabar ini. Rasanya seperti berada dalam labirin yang tak berujung tanpa peta atau kompas.


Selanjutnya, kami ingin memberikan penghargaan kepada MOE atas keputusan "mulia" untuk meluaskan pengalaman ini kepada beberapa sekolah lain juga. Sebab, jujur saja, siapa tidak mahu bergembira berjuang untuk pendidikan anak-anak sambil berusaha menampung kehidupan dalam ekonomi yang mencabar ini? Ini merupakan pesta yang tidak kami ketahui sebelumnya.


Sebagai ibu bapa, kami percaya kami mempunyai hak untuk terlibat dalam keputusan yang memberi kesan terus kepada pembelajaran anak-anak kami. Menyedihkan melihat bagaimana suara kami diabaikan, seolah pendapat kami tidak diendahkan sama sekali. MOE seolah-olah telah menemui cara untuk membuat ibu bapa berasa betul-betul tanpa daya.


Bahkan di Johor, di mana Sekolah Tamil baru-baru ini berjaya dalam perjuangan untuk sistem DLP yang lebih adil, beberapa ibu bapa masih belum berpuas hati. Perjuangan untuk memastikan tiada pemisahan pelajar ke dalam kelas DLP dan bukan DLP masih belum berakhir, dan kami berdiri bersama ibu bapa lain dalam usaha mencari masa depan yang lebih baik untuk anak-anak kami. Menyedihkan melihat bahawa pelajar MRSM pun tidak diberi peluang untuk mengambil bahagian dalam DLP bagi subjek STEM dalam Bahasa Inggeris.


Akhir kata, kami ingin menyampaikan harapan kami agar Menteri dan semua Ahli Parlimen yang terlibat memandang serius kebimbangan kami dan mengkaji semula pendekatan pendidikan "inklusif" ini. Kami, sebagai ibu bapa, bertekad untuk berjuang demi hak anak-anak kami mendapatkan pendidikan yang adil dan berkualiti. Kami merayu kepada MOE agar terlibat dalam perbincangan terbuka dan telus dengan ibu bapa dan pihak-pihak berkepentingan lain untuk membina sistem pendidikan yang lebih baik dan lebih inklusif yang benar-benar memberdayakan semua anak-anak kami untuk berjaya.


Dengan suara reformasi demi masa depan anak-anak kami,


IBU BAPA PRIHATIN DEMI PENDIDIKAN YANG ADIL

Comments


RECENT POSTS

FEATURED POSTS

bottom of page